lördag 24 oktober 2015

Problemet identifierat

Jag har ju haft problem med att läsa på läsplatta och nu börjar det äntligen lösa sig. Första delen av problemen löste sig automatiskt när jag skaffade mig en ny Letto där funktionerna mer motsvarade det jag behöver. Men sen återstod problemet med begynnande huvudvärk varje gång jag skulle läsa nånting på den. Efter mycket om och men har jag (med hjälp av min bror) identidierat problemet så nu är det "bara" att åtgärda detta.

Vi kom underfund med att orsaken till huvudvärken till stor del beror på min lästeknik. När jag läser böcker i pappersformat så tllåter min teknik att mina ögon är relativt avslappnade hela tiden och jag behöver alltså inte fokusera blicken speciellt mycket. När jag läser på Lettot däremot så måste jag skärpa blicken och fokusera på ett sätt som jag och mina ögon inte är vana vid, vilket gör att det blir mer ansträngande för ögonen. Utöver det så läser jag så pass snabbt att t o m bläddrandet blir ansträngande för ögonen.

För att råda bot på det här så har jag nu "tränat" genom att läsa noveller eftersom de går ganska snabbt att läsa och sen kan jag "vila" ögonen igen med att läsa en pappersbok. Och nu går det ganska bra att läsa en novell utan att få den där känslan av annalkande huvudvärk. Men snart är det dags att försöka sig på en hel bok och då får vi se hur det går.
Har också tänkt att prova att läsa på min mans surfplatta - eftersom skärmen är större så ser jag en större del av sidan och behöver inte heller bläddra lika ofta - kanske det också skulle hjälpa..
Men snart så kanske jag också kan läsa e-böcker utan problem...hoppas jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar