fredag 9 oktober 2015

Vän med fienden

Titel: Vän med fienden - en engelsk pojke i Nazityskland
Författare: Paul Briscoe & Michael McMahon
Format: Pocket
Antal sidor: 221
Förlag: Historiska Media

"Vid tiden för andra världskrigets utbrott lämnar brittiska Norah Briscoe sin son hos en familj på den tyska landsbygden. Medan Norah börjar spionera för Nazityskland hemma i England växer lille Paul upp hos familjen Sauer i den bayerska staden Miltenberg. Han längtar efter att få kämpa för Tyskland och dö hjältedöden för Fûhrern. Men 1945 skickas han tillbaka till ett krigshärjat England. Till ett språk han glömt bort och till en mor han inte längre känner."

----------------------------

Min man läser också böcker och köper alltså böcker som intresserar honom. Och även om vi inte har rakt av samma smak så läser jag såklart vissa av hans böcker, en del är ju sådana som jag också tycker är intressanta att läsa. Vän med fienden är precis en sådan bok, min man köpte den åt sig men jag ville också läsa den.

Jag tycker redan från början synd om lille Paul som blir lämnad av sin mamma hos en främmande familj i ett annat land, speciellt som detta sker när andra världskriget står för dörren. Att sedan Paul gör sitt bästa för att smälta in bland människorna i sin nya hemort är naturligt, och för ett barn är det inte lätt att veta vad som är rätt och fel om man inte har lärt sig det hemifrån. Då gör man som kompisarna gör för att passa in. Och om man sen blir utsatt för regelrätt hjärntvätt så blir nog ens uppfattning om rätt/fel inte sådan som den borde vara.

Pauls barndom i Tyskland är intressant, men tyvärr är berättarstilen så pass tråkig och torr att jag helt enkelt inte blir engagerad i hans livsöde.

Vän med fienden finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket/E-bok
Bokus Pocket/E-bok
CDON Pocket/E-bok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar