torsdag 26 december 2019

Hett i hyllan #228

Jag brukar göra i ordning mitt Hett i hyllan-inlägg i förväg, men den här gången hann jag inte utan fick sätt igång nu på morgonen istället. Inte blev det bättre av att jag hade väldigt svårt att komma igång nu på morgonen - allt är lite segt just nu och det enda jag känner för att göra just nu är att lägga mig i soffan och glo på tv. Men först Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

------------------

Den här gången har jag plockat fram två böcker (från samma serie)


Pottungen & Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson

Pottungen:
"Det är mars 1792 och Gustav III ligger död på Stockholms slott. På balkongen visar den nye regenten hertig Karl upp sig för folket.
På borggården str Johanna som en gång var slottets pottunge med ett krampaktigt grepp om sin son Nils. Hon om någon vet vad hertigen är kapabel till. I en tid då kopplerskor lurar på krogarnaq, plitar griper lösdrioverskor på gatorna och där de flesta försörjningsmöjligheter är stängda för en ogift mor är Johanna ändå fast besluten att glömma det som varit och skapa sig ett bättre liv. Men hur?
Inne i slottets förgyllda salar drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt. Tillsammans med sin hovmästarinna Sophie samlar hon tidens vittra fruntimmer i den hemliga kvinnosalongen Blåstrumporna."

Räfvhonan:
"Det är juni 1810 och det brinner en eld på terrassen till det Fersenska palatset. Grevinnan Sophie Piper rör sig oroligt fram och tillbaka, göder elden med brev och avskrifter som under inga omständigheter får hamna i orätta händer. På Stockholms gator hörs pöbeln ryta: De ska hänga räfvhonan i hennes egna tarmar och sedan supera på Haga.
Där förbereder sig drottning Charlotta på flykt. En båt väntar nere i Brunnsviken för att föra henne bort om folket bestämmer sig för att anfalla slottet.
De är båda offer för en omsorgsfullt planerad hatkampanj som dirigeras från Glada tackan. En krog som ägs av Johanna, som en gång kallades Pottungen och var Charlottas tjänsteflicka."Jag läste första delen, Barnbruden, i den här serien och gillade den och ville såklart också läsa de andra delarna. Alltså köpte jag de här böckerna 2015 och 2016 på diverse erbjudanden hos nätbokhandlarna. Trots att jag alltså gillade första delen så blev de här två böckerna stående i bokhyllan och det har bara inte blivit av att läsa dem, men det börjar nog bli dags att ta itu med dem snart, jag gillar ju att läsa historiska böcker lite då och då och jag tyckte ju om första delen.

5 kommentarer:

 1. De där vill jag verkligen läsa! Har två (tre?) nersparade i Storytel och en i hyllan. Dessutom vill jag läsa hennes bok om Hilma af Klint. En dag...

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon av böckerna. Gott nytt år!

  SvaraRadera
 3. Jag har också läst Barnbruden och har fler böcker i serien i bokhyllan.

  SvaraRadera
 4. Jag har också läst första delen men tyckte den var sådär har jag för mig. Intressant men det var något jag inte riktigt gillade fullt ut.

  SvaraRadera
 5. Den serien har jag hört väldigt mycket bra om, men av någon anledning så har jag aldrig känt mig sugen på att läsa.

  SvaraRadera