söndag 3 maj 2015

Låt mig ta din hand

Titel: Låt mig ta din hand
Författare: Tove Alsterdal
Format: Pocket
Antal sidor: 474
Förlag: Lind & Co

"Natten mot valborgsmässoafton störtar Charlie Eriksson från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Polisen avskriver dödsfallet som självmord.
Samma natt vandrar Riddarn genom Jakobsbergs centrum, en tilltufsad man som hävdar att Olof Palme fortfarande lever. Han ser Charlie komma ut från en nattklubb tillsammans med en man som beter sig hotfullt.
Helene har suddat ut sin bakgrund och brutit med familjen: en mamma som övergav, en pappa som drack och en syrra som inte kunde skilja på verklighet och fantasi.
Men tog hennes syster Charlie verkligen livet av sig? Varför var hon i Buenos Aires fyra veckor före sin död?
Det visar sig att Charlie hade kommit ödesdigra hemligheter farligt nära. Spåren leder tillbaka till 1970-talet när deras mamma förälskade sig i en argentinsk flykting och försvann. I sin jakt på sanningen konfronteras Helene med en brutal del av historien som går djupare in i hennes eget liv än hon någonsin kunde ana."


-------------------------------------

Det är inte så länge sedan som jag läste I tystnaden begravd och den gav mersmak så jag kände mig nästan tvungen att få läsa Låt mig ta din hand så snart som möjligt.

Jag var imponerad hur hon i förra boken lyckades få till miljön och karaktärerna i Tornedalen så mitt i prick och nu blev jag först lite överraskad av att hon bytt miljö helt. Istället för det glest befolkade Tornedalen och de karga och udda personligheterna i norr, är det stadsmänniskor som beskrivs i den här boken och platserna är storstäder (Jakobsberg i Stockholm och Buenos Aires i Argentina). Och jag blev såklart lite tveksam till om hon skulle klara av att ro detta i hamn. Men det är absolut inga problem, Alsterdal verkar inte ha några som helst problem med att skildra så olika miljöer eller karaktärer på ett trovärdigt sätt. 

Låt mig ta din hand är spännande och jag är fast ända från första sidan. Visst är det på sitt sätt en deckare men samtidigt berättar den också en del nutidshistoria genom berättelsens  koppling till juntans Argentina och det är enormt intressant. Vilket enormt arbete Alsterdal måste ha lagt ner på research! Och slutet var någonting jag inte för en sekund hade förväntat mig

Jag är väldigt förtjust i Alsterdals böcker och kommer definitivt att fortsätta läsa hennes böcker.

Låt mig ta din hand utsågs av Svenska Deckarakademin till Årets bästa svenska kriminalroman år 2014 med motiveringen

"En utstuderad och språkligt nyanserad väv av mysterium och samtidshistoria"

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Tove Alsterdals hemsida

Tack Lind & Co för rec.exet!Låt mig ta din hand finns att köpa hos t ex
Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok
4 kommentarer:

 1. Nok en bok jeg ikke kjenner til, men som er fristende. Får plukke den med meg fra jobb i dag :) Veldig fint å få smakebiter når man jobber på bibliotek fra bloggene som fine forslag. Takk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ju verkligen vara perfekt att jobba på bibliotek så man direkt kan locka med sig det som man blir intresserad av.

   Radera
 2. Jag var ju inte så glad i hennes debut, Kvinnorna på stranden, men jag har I tystnaden begravd oläst i hyllan och hoppas jag gillar den bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvinnorna på stranden har jag inte läst men I tystnaden begravd gillade jag nästan mer än den här (fast det beror nog mest på att handlingen i den boken tilldrar sig i norr)

   Radera