fredag 15 maj 2015

Murder bag

Titel: Murder bag
Författare: Tony Parsons
Format: Inbunden
Antal sidor: 397
Förlag: EA förlag

"Kriminalassistent Max Wolfe är ny på West End Centrals mordrotel. Han kastas raktr in i en mördarjakt som leder honom från Londons bakgator, via Internets dunkla vrår, och vidare rakt in i samhällets toppskikt. Mördaren skördar sina offer bland de rika och mäktiga och i en katt-och-råtta-lek håller han sig hela tiden precis utom räckhåll...och mördar igen, och igen.
Max finner snart en gemensam nämnare bland mordoffren - för tjugo år sedan var de alla elever på den prestigefyllda internatskolan Potter's Field. Vd var för händelse där som framkallade mördarens vrede? Vad är det för mörk hemlighet de nu vuxna männen döljer? Är det en hederskodex som gör att de vägrar prata med Max, eller något långt mörkare och mer fasansfullt?
Ju närmare Max kommer sanningen, desto större blir hotet mot honom själv. Och när bit efter bit av mordpusslet faller på plats blir det tydligt för honom att mördaren inte bara är ute efter honom - utan även hans lilla dotter."

----------------------------------

Murder bag är Tony Parsons första bok i en annan genre än vad han hittills skrivit. Jag har inte läst några böcker av honom tidigare och det kan ju vara en fördel eftersom jag då inte jämför denna bok med hans tidigare alster.

Själva mordhistorien är på ett sätt en "klassiker" som man känner igen från otaliga andra deckare, så den är relativt okomplicerad och lätt att följa. Även om boken handlar om ond, bråd död och det förekommer lik och olika slags mordmetoder så frossar inte Parsons i blod och äckel som så många gör i olika böcker om seriemördare.

Den stora behållningen för mig är kriminalassistent Max Wolfe, honom tycker jag väldigt mycket om. För en gångs skull är huvudpersonen en "vanlig" människa utan större missbruksproblem eller liknande och redan det är rätt så ovanligt. Han är istället ensamstående pappa som älskar sin dotter och gör sitt bästa för att ta hand om henne på ett bra sätt. Det är väldigt skönt att slippa det där kravlandet i rännstenen pga missbruksproblem som numera verkar vara mer regel än undantag i kriminalromaner/deckare.

Överhuvudtaget känns berättelsen och karaktärerna både väldigt trovärdiga och sympatiska. I den här typen av böcker finns oftast i alla fall en person som man automatiskt tycker fruktansvärt illa om, men i Murder bag hittar jag inte en enda karaktär som jag ogillar riktigt ordentligt, och det är ovanligt.

Nu ser jag fram emot att få läsa mer om kriminalassistent Max Wolfe och jag är också rejält sugen på att läsa någon av de andra böcker som Tony Parsons skrivit.

Tack EA förlag för rec .exet!
Murder bag finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket
Bokus  Inbunden/Pocket
CDON  Inbunden/PocketInga kommentarer:

Skicka en kommentar