måndag 29 maj 2017

Recension: Spikklubban av Jan Groth

Titel: Spikklubban
Författare: Jan Groth
Format: Inbunden
Antal sidor: 223
Förlag: Stevali Sales
Recensionsexemplar

"I soffan framför teven i Stockholm, med ett ihärdigt snöfall utanför fönstret mottar Lars Leonard via en svajig telefonlina ett dödsbud från en avlägsen trakt i Himalaya, det är hans bror som avlidit och inledningsvis verkar dödsfallet mer tragiskt än oförklarligt, men ju mer information som adderas till berättelsen och ju fler personer som agerar i utkanten av historien desto mer förefaller dödsfallet omgärdat av egendomligheter.

Lars Leonard beger sig till Indien och utför de uppdrag som ålagts honom, men omständigheter tvingar honom närmare en verksamhet han inte visste existerade. Heroinets resa från norra Indien är kantad av både övervintrande hippies från hela världen såväl som globala byggkoncerner.

Parallellt utspelar sig en inre resa där vansinnets gräns utmanas och den trygga värld han vant sig vid, inte längre förefaller attraktiv.
Och ytterligare frågor väcks, vad hände egentligen i Himalaya?"

------------------

Jag blev kontaktad av författaren som undrade om jag ville ha ett rec.ex. Självklart ville jag det, själva bakgrunden/inspirationen  och baksidestexten lät som att detta vore en bok för mig, att läsa berättelser där handlingen utspelar sig på exotiska platser är något jag inte kan motstå.

Boken börjar lite segt och ett bra tag tycker jag att berättelsen inte riktigt motsvarar baksidestexten. Men ju längre in i boken jag kommer, och speciellt när Lars Leonard väl kommit till Indien, tvingar sig berättelsen in under skinnet på mig. På något sätt känns Lars Leonards sökande efter vad som hänt brodern  så utsiktlöst att jag mår smått illa av hur han utmanar allt och alla för att få reda på mer. Tidvis dyker också tanken upp "Vad spelar det egentligen för roll - ge upp nu!"

Man anar ju ganska tidigt att något kommer att hända men jag hade inte förväntat mig riktigt allt som sedan sker. Speciellt slutet av Indienvistelsen är väldigt spännande och jag sitter på helspänn och håller tummarna för att Lars Leonard ska klara sig.
Av någon anledning blir jag faktiskt smått illamående och deprimerad av den här berättelsen. Nu låter det kanske ganska negativt men på ett sätt är det precis tvärtom. Jag tycker att böcker ska frammana känslor och det gör Spikklubban även om de känslorna är jobbiga att hantera.
Det som för mig är jobbigast är nog att min upplevelse av att det finns e viss hopplöshet i berättelsen, jag hade nog gärna velat att det funnits någon ljusglimt eller i alla fall positiva framtidsvisioner för Lars Leonard.

Tack Jan Groth för rec.exet!

En smakbit från boken finns i ett tidigare inlägg

En smakebit på søndag - Spikklubban


Spikklubban finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. blev nyfiken på den och kom till din recenssion, kul med rec.exemplar:=) som dimper ner hos en, jag lägger den till min lista - är mer intresserad nu.

    SvaraRadera