lördag 22 oktober 2016

Gryningspyromanen av David Widlund och Monica Walldén

Titel: Gryningspyromanen: En berättelse om hämnd
Författare: David Widlund och Monica Walldén
Format: Häftad
Antal sidor: 328
Förlag: Hoi förlag
Recensionsexemplar

"I april 2016 blev Ulf Borgström villkorligt frigiven efter ett fängelsestraff för grov mordbrand. Hur kommer det sig att han bara blivit dömd för tre bränder, när han enligt egen utsago har anlagt minst 200? Vem är han, och vad har format honom till den han är idag?
Denna dokumentära bok ger svaren på vad som skapat Sveriges värsta mordbrännare. Vi får veta var hans oresonliga hat mot samhället kommer ifrån och får en inblick i vad vi kan vänta oss av honom efter frigivningen. I boken presenterar författarna även en helt ny metod för åtal som aldrig tidigare prövats i Sverige.
Det här är historien om en man som gäckade polisen i tjugo år. En sann berättelse om svek, hämnd och ett stort misslyckande av samhället."

------------------
Jag fick ett mail från en av författarna, David Widlund, med en förfrågan om jag ville läsa den här boken.Jag tyckte boken verkade intressant så jag tackade såklart ja.

Eld är ju både fascinerande och skrämmande så att läsa om någon som bränner ner hus frivilligt är riktigt läskigt, men samtidigt är det intressant att få lite bakgrund till varför någon väljer att göra sådant. Själv är jag småfnoskig när det gäller eld och kollar tusen gånger att allt är släckt innan vi åker hemifrån och jag tror faktiskt att de flesta tänker sig för när det gäller eld. Och efter att ha läst den här boken måste jag medge att jag är extra noga med att hålla koll.

I den här boken har författarna grävt i Gryningspyromanens bakgrund och hur han formades till den han är idag och det är inte precis trevlig läsning. Hans barndom och tonåren var ju inte lätta och det finns mycket där som legat i fatet för honom. Samtidigt är min tanke också att man får många chanser i livet att välja väg och att det gäller då att välja det "rätta" och inte låta sig styras av tidigare oförrätter. Jag kan förstå känslorna när man haft en svår barndom, men det finns många som inte haft det lätt men som ändå inte låter det negativa ta över utan väljer motsatsen.

Det här är en intressant bok med mycket fakta om det som Gryningspyromanen gjort och om människan bakom dåden. Intressant är också att få läsa om myndigheternas och polisens agerande under den här perioden, vid vissa avsnitt kan man bara sucka, ta sig för pannan och undra "Hur tänkte de?" och man undrar lite över det svenska rättssystemet, tanken bakom alla regler och restriktioner för hur saker och ting ska göras är nog bra, men i verkligheten fungerar det inte riktigt som det var tänkt.

Gryningspyromanen: En berättelse om hämnd är en intressant och skrämmande bok som faktiskt också ger förslag på hur utredningen av den här typen av brott borde hanteras så att man har möjlighet att få fast, och framför allt få fram hållbara bevis, så att man kan döma brottslingarna innan de hinner göra alltför stor skada.

Mer info om författarna och boken finns att läsa på bokens websida

Tack David Widlund för rec.exet!Gryningspyromanen finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad
CDON Häftad1 kommentar:

  1. Det låter som om boken verkligen är värd att läsa. Måste nog skaffa den för att läsa mer om personen och händelserna m m.

    SvaraRadera