söndag 16 oktober 2016

Teodlarens hustru av Dinah Jefferies

Titel: Teodlarens hustru
Författare: Dinah Jefferies
Format: Inbunden
Antal sidor: 430
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"Fylld av optimism kliver nittonåriga Gwendolyn Hooper av ångbåten som har tagit henne hela vägen från England till Ceylon där hon ska träffa sin make. Men mannen som tar emot henne på plantagen är inte samme man som hon blev hals över huvud förälskad i hemma i London. Den grubblande och distanserade Laurence har fullt upp med arbetet på teodlingen och har inte mycket tid över för sin unga hustru. Gwen får utforska den vackra egendomen på egen hand.
Det är en plats fylld av mystiska ledtrådar till det förflutna - låsta dörrar, en gulnad bröllopsklänning i en koffert och en överväxt grav som är undangömd på ägorna. Snart blir Gwen gravid, men lyckan över det nya livet blir inte långvarig och i förlossningsrummet tvingas hon ta ett beslut som kommer att påverka hennes liv för all framtid"

---------------------------

Den här boken blev jag intresserad av eftersom handlingen utspelar sig på Ceylon(numera Sri Lanka) och det går ju inte att hitta speciellt många böcker om gör det. Det är alltid lika intressant att läsa om exotiska platser och speciellt platser som man inte besökt.

Det jag reagerar på direkt är miljöbeskrivningarna i den här boken. Man förflyttas verkligen till exotiska Ceylon, till den varma luften som doftar både aromatiskt och blommigt och till en helt annan ljudnivå än vad jag kan tänka mig att det var i England på den tiden.

Jag tycker också att det är väldigt roligt att handlingen är förlagd till 1920-talet, i många böcker handlar det ju om 1800-talet. Här är det istället charleston och det som på den tiden ansågs som "korta" klänningar, och livsstilen är ganska frisläppt. Men fortfarande kvarstår mycket av kolonialismens baksidor, t ex inställningen till urinvånarna. De var mindre värda och största orsaken var hudfärgen. Även om Gwen och hennes man sakta försöker få till stånd förbättringar så går det nästan för sakta och i bakgrunden hotar hela tiden oroligheter både för att de två största folkgrupperna på ön, tamilerna och singaleserna, inte kunde samsas och för att de brittiska plantageägarna inte behandlade sina arbetare väl.

I Teodlarens hustru är det miljöerna som jag i första hand fastnar för, det känns verkligen som att man befinner sig på plats och ser den frodiga grönskan, hör vattenfallet och känner lukterna och dofterna, Handlingen i boken är intressant också och det är intressant att följa Gwens liv där på ön och hur hon försöker anpassa sig utan att ge avkall på sina egna åsikter och vad hon själv tycker är viktigt.

Jag tycker verkligen om den här boken och den var perfekt att drömma sig bort med nu när det är grått och kallt ute. Det känns verkligen som om man gjort en liten resa till Ceylon/Sri Lanka när man läst den här boken. Jag ser verkligen fram emot att få läsa fler böcker av den här författaren!
Tack Lind & Co för rec.exetMer info om författaren och hennes böcker finns på Dinah Jefferies websida
Teodlarens hustru finns att köp hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


1 kommentar: