måndag 10 oktober 2016

Tematrio - Alternativa Nobelpris

Dags för Lyrans Tematrio innan jag sätter mig och bälgar i mig litervis med varm thé - jag fryser! Lyran har blivit inspirerad av det faktum att vem som får Nobelpriset i litteratur tillkännages på torsdag och hon tycker att vi ska passa på och dela ut lite egna priser. Hon frågar

Vilken levande barnboksförfattare vill ni ge ett "Nobelpris"? Vilken svensk levande författare vill ni ge ett "Nobelpris"? Och vilken levande nordisk författare vill ni ge ett "Nobelpris"?

------------------

1.  Vilken levande barnboksförfattare vill ni ge ett "Nobelpris"?

Det får bli J.K. Rowling för Harry Potter. Jag har tyvärr ingenting att välja mellan eftersom jag inte läser barnböcker. Det är över 50 år sen som jag läst barnböcker och på den tiden brydde jag mig inte om vad det var för författare + jag gissar på att många av de författare vars böcker jag läste nog är döda vid det här laget. 

2. Vilken svensk levande författare vill ni ge ett "Nobelpris"?

Det finns så många bra, men jag väljer Rita Simu vars böcker jag älskar, hon är definitivt värd ett alternativt Nobelpris för böckerna om livet i Tornedalen. 

(OBS! Titeln är länkad till recensionen och där finna mer info om boken)Ängeln vid din sida

3.  Och vilken levande nordisk författare vill ni ge ett "Nobelpris"?

Åsne Seierstad Hennes böcker är ofta tankeväckande reportageböcker om en grym verklighet som det ibland är t o m jobbigt att läsa om. (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)
9 kommentarer:

 1. Det var ett tag sedan jag läste barnböcker, så det fick bli Rowling för mig också.

  SvaraRadera
 2. Rita Simu var ett helt nytt namn för mig - tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Ja, barnböcker blir det inte mycket av, däremot någon ungdomsbok ibland, som HarryPotterserien till exempel. Väldigt svårt när en ska försöka komma på bokpresenter till syskonbarn nu för tiden, alla mina gamla favoriter finns förstås inte längre.

  SvaraRadera
 4. Ja Rowling så klart missade henne i min trio

  SvaraRadera
 5. Rita Simu är ingen författare jag känner till

  SvaraRadera
 6. Bara läst Bokhandlaren i Kabul av Seierstad, den var riktigt bra! Rita Simus böcker blir jag nyfiken på. Tack för tips.

  SvaraRadera
 7. Rita Simu hade jag inte hört talas om förut. Jag har äläst Bokhandlaren i Kabul av Seierstad men har En av oss oläst i hyllan.

  SvaraRadera
 8. Är så irriterad på mig själv för att jag inte tänkte på Rowling. Fick på något sätt för mig att barnboksförfattaren också skulle vara svensk...

  SvaraRadera