tisdag 18 oktober 2016

Veckans utmaning: Nördar och noobsVeckoutmaningen hos Kulturkollo handlar om nördar och noobs.

Veckans utmaning är tämligen enkel i sitt utförande, men kanske svår för den som vågar ta den. Det handlar om att komma ut, att erkänna, att vidkännas och stå för sitt nörderi. Vad brinner du för? Vad är du storsamlare av? Vad är din fandom? Vad kan du allt om? Och för all del: när är du noob (d.v.s. nybörjare och dålig, men samtidigt kan du inte låta bli)?

-------
Ojojojoj, här kan man snacka om att öppna Pandoras ask. Jag har nämligen väldigt lätt att snöa in mig totalt på olika saker och går då "all in" så att säga. Det har också lett till att samlingarna här hemma är så omfattande att maken brukar säga att vi skulle behöva minst 10 rum till.

Foto: Lilian Westerberg
Det som jag verkligen ordentligt snöat in mig på de senaste 20 åren är ILLRAR. Jag har  levt med och läst om illrar, deras sjukdomar , beteende, historia, geografiska utbredning osv osv. Jag har varit både "vanlig" illerägare och fött upp illrar. Har varit ordförande i en illerförening, jobbat med omplaceringar och hitteillrar osv., hållit föreläsningar och utbildningar om iller osv osv. Illrar har nog varit den största passionen i mitt liv under de senaste 20 åren och trots att jag nu dragit ner på det hela lite så sitter jag fortfarande och läser forskningsrapporter, studier och sånt. En av orsakerna till att illrar tog över mitt liv så fullständigt är att det är ett så fascinerande djur och det går inte att bli fullärd. En av mina första mentorer sa att i samma sekund hon kände att hon kunde allt om illrar och inte hade nånting kvar att lära sig så skulle hon lägga av... Hon somnade in i sin egen säng omgiven av sina illrar.
Illerintresset bredde också ut sig till andra områden eftersom jag började samla böcker om illrar, både skönlitterära och faktaböcker (veterinärböcker) och illerfigurer. Så nu har jag ett helt vitrinskåp fylld till bristningsgränsen med illrar (och deras släktingar) i keramik, brons, trä, glas osv osv, både av erkända konstnärer och av okända. Och en hylla i bokhyllan som är helt och hållet för illerböckerna. Och i datorn finns en länksamling till vetenskapliga artiklar, forskningsresultat osv osv.

-------------------------

Något som jag också gillar att samla på är GLAS OCH KERAMIK. Det intresset har ännu inte blivit en lika djupgående passion och det kostar ju lite mer, så samlingen är än så länge inte alltför omfattande, men den växer hela tiden. Och jag är ännu inte riktigt på det stadiet där jag läser allt jag kommer över när det gäller designers osv. Men en del har jag hunnit med och jag lär fortsätta att läsa på. Det här samlandet ser jag lite som en liten pensionsförsäkring, speciellt när man någon gång gör riktiga fynd...

                                                                        -----------------------


Något som är nytt och som jag fortfarande är nybörjare (noob) i är MÅLARBÖCKER. Jag lär aldrig bli speciellt bra på att måla med tanke på att jag har defekt färgsyn och har problem med visuell perception, men man kan ju bli bättre ju mer man håller på. Det som är lite farligt med det här intresset är att det är lätt att fastna för det här med att skaffa fler och fler målarböcker och så finns det ju en uppsjö olika typer av pennor man kan skaffa sig. På tal om det så är det nog dags att lägga in månadens beställning hos Zinkvit...Och det här är bara de mest uttalade nörderierna just nu, det känns som att jag hela tiden utvecklar nya specialintressen och snöar in mig totalt på något, om inte annat så för ett tag i alla fall, tills något nytt och roligare dyker upp. Helst ska det alltid vara något där jag kan kombinera så många områden som möjligt, dvs läsa, samla och besöka ställen.


3 kommentarer:

 1. Ja men Illrar kan jag förstå de är verkligen söta djur.

  SvaraRadera
 2. Så fascinerande med illrar!
  Målarböcker är min senaste grej också ;-)

  SvaraRadera
 3. Illrar låter ju som något fantastiskt att snöa in på! :-)

  SvaraRadera