måndag 3 oktober 2016

Vänd dig inte om av Tove Alsterdal

Titel: Vänd dig inte om
Författare: Tove Alsterdal
Format: Inbunden
Antal sidor: 409
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar


"En gång var Beckomberga Sveriges största mentalsjukhus. Nu har spåren av det förflutna suddats ut och exklusiva bostäder byggs i den gamla parken. Svante Levander är en av dem som flyttar in i idyllen tillsammans med sin nya kärlek.
På väg hem från affären blir han knivhuggen till döds. Eva, hans före detta hustru, har följt efter honom den kvällen och grips, misstänkt för mord.
Bara en person kan vittna om vad som hände, en utländsk kvinna som satt utanför butiken och tiggde, men hon är spårlöst försvunnen.
När några småpojkar finner rester av mänskliga kroppar i närheten av mordplatsen exploderar rädslan i området.
Det förflutna visar sig vara närmare än någon kunde ana."

--------------------

Vänd dig inte om är Tove Alsterdals fjärde roman. Jag har läst två av de tidigare böckerna (länkar till recensionerna finns i slutet på det här inlägget). Det är alltid lika intressant att få läsa en bok där handlingen utspelar sig i bekanta miljöer. Det var en av orsakerna till att jag ville läsa den här senaste boken. Jag har bott i Sundbyberg, som ju inte ligger alltför långt ifrån Beckomberga, så mentalsjukhuset smög sig in i samtalen ibland på den tiden. Alltså är miljön perfekt för en spänningsroman, redan den framkallar kalla kårar och små rysningar

Handlingen i boken utspelar sig till stor del i området runt Beckomberga. Jag får direkt en kuslig känsla när jag börjar läsa den här boken, jag kommer ju ihåg hur läskigt det var när man någon gång var tvungen att t ex åka buss genom alt. förbi området. Automatiskt tittade man lite extra på dem som klev på bussen i det området. Och att man skulle flytta och bo i det området fanns inte på världskartan.

Intressant är också att författaren tagit med ett mycket aktuellt ämne i boken, nämligen de tiggare, som nog de flesta sett sitta utanför affären när man ska in och handla i slutet av dagen. Och Alsterdal går längre än bara nämner dessa tiggare, hon låter också huvudpersonen åka till Rumänien för att få en bakgrund till tiggeriproblematiken.

Jag är inte så jätteförtjust i huvudpersonen Eva, och jag vet inte riktigt varför, kanske är det för att hon är så "grå" och vanlig och har inga speciellt utmärkande drag. Mina favoritkaraktärer är ju oftast färgstarka personer med en urstrålning som särskiljer dem från andra. Samtidigt är det nog det faktum att  Eva är så vanlig som gör att berättelsen blir så skrämmande som den är.

Jag har varit väldigt förtjust i Alsterdals tidigare böcker och jag måste medge att jag tycker minst lika mycket om den här, om inte t o m mer. Vänd dig inte om är en spännande roman som tar upp aktuella ämnen i en miljö som redan den sätter igång fantasin och får en att rysa. Jag hoppas verkligen att det inte tar alltför lång tid innan det kommer en ny bok av Tove Alsterdal! Och redan innan måste jag nu se till att läsa hennes första bok, Kvinnorna på stranden, som är den enda av hennes böcker jag ännu inte har läst

Tack Lind & Co för rec.exet!


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Tove Alsterdals websida

Mina recensioner av två tidigare böcker av Tove Alsterdal

I tystnaden begravd
Låt mig ta din handVänd dig inte om finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


1 kommentar: