torsdag 19 maj 2016

Killing Pablo Escobar: Jakten på världens mäktigaste brottsling

Titel: Killing Pablo Escobar: Jakten på världens mäktigaste brottsling
Författare: Mark Bowden
Format: Inbunden
Antal sidor: 403
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"Pablo Escobar var den colombianska knarkkungen vars kriminella kokainimperium höll en hel nation som gisslan. Men för Escobar räckte det inte att vara rik och mäktig. Han ville framför allt bli beundrad, respekterad och älskad.

I Killing Pablo Escobar skildras närgånget den mytomspunne kartelledarens uppgång och den sexton månader långa jakt som slutligen skulle bli hans fall. Genom intervjuer med soldater och fältagenter, samt sin insyn i topphemliga dokument, skapar Mark Bowden en lika gripande som gastkramande berättelse om vår tids mäktigaste brottsling."

-------------------------
Det jag visste om Pablo Escobar, innan jag läste den här boken, skulle nog fått plats på en liten, gul post-it-lapp. Och jag tror det är så med de flesta "vanliga" människor. Man känner igen namnet, att han var knarkkung och ev vet man också att han var från Colombia (el i alla fall att han var från Sydamerika). Men många yngre känner nog inte ens igen namnet...förutom kanske genom serien Narcos på Netflix och/eller filmen Escobar Paradise Lost.

Att Escobar var mäktig och att han styrde Medellinkartellen med järnhand och tjänade enormt med pengar visste jag, men när man läser den här boken så inser man att verkligheten var ännu värre. Helt ofattbart att en människa så hänsynslöst vill tjäna pengar på andras lidande. Inte nog med alla som han förgiftade med sitt knark men han lyckades ju också mörda massor med människor på andra sätt.

Killing Escobar tar inte bara upp Pablo Escobars liv och gärningar utan också hur han i princip höll en hel nation som gisslan. Den tar upp hur han påverkade det politiska livet i Colombia och hur vanliga colombianers liv påverkades av det faktum att han fanns där och hur många oskyldiga som fick sätta livet till pga honom. Och den långa jakten på honom när både amerikanska och colombianska myndigheter fått slut på tålamodet. Emellanåt är det svårt att smälta den enorma mängd fakta som författaren presenterar, men utan den informationen skulle man nog inte kunna förstå vilken påverkan Escobar hade på samhället, politiken, ekonomin osv osv i Colombia, USA och runt om i världen. Tyvärr var det väl inte alltför mycket som ändå förändrades när han dödades eftersom andra tog över knarkhanteringen.

Det går inte ens att spekulera i hur många timmar författaren har lagt ner på research för materialmängden han presenterar är imponerande och går verkligen in på djupet i Pablo Escobar som företeelse. Det enda riktigt tråkiga är att det inte fanns några fotografier i boken, det hade jag på något sätt förväntat mig och det hade faktiskt gett lite krydda åt boken.

Lite kuriosa om Pablo Escobar finns att läsa HÄR

För den som är intresserad så tas Escobars liv upp både i filmen Escobar Paradise Lost och i serien Narcos på NetflixTack till Bookmark förlag för rec.exet!


Killing Pablo Escobar finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar