söndag 4 november 2018

Recension: Arvet från familjen Palmisano av Rafel Nadal

Titel: Arvet från familjen Palmisano
Originaltitel: La maledicció dels Palmisano
Författare: Rafel Nadal
Översättning: Ellinor Broman
Format: Inbunden
Antal sidor: 302
Förlag: Bazar förlag
Recensionsexemplar

"1918. Bland olivlundar och vingårdar i Apulien i södra Italien föds en pojke och en flicka med bara kort mellanrum. Långt borta, i första världskrigets efterdyningar, har deras fäder just dött. Nu har alla tjugoen män i familjen Palmisano utplånats. Alla utom Vito.
Under de båda barnens uppväxt är kriget bara en viskning från det förflutna. Vito och Giovanna, flickan han delar sin födelsedag med, är oskiljaktiga, deras vänskap vet inga gränser. Att han kommer från en fattig jordbrukarfamilj och hon från stadens societet är inget de funderar närmare på. Men Vitos mor, som gör vad som helst för att skydda sin son från den dödliga förbannelse som verkar hemsöka männen i släkten, utkräver ett löfte på sin väninnas dödsbädd - och så är lögnen född.
När mörka krigsmoln återigen hopas vid horisonten ser den lögn som hittills skyddat barnen ut att vara den som skiljer dem åt - för alltid..."

----------------------------

När jag insåg att den här författaren var spanjor så ville jag direkt läsa boken. Jag har länge tyckt väldigt mycket om böcker av spanska och latinamerikanska författare, det är något visst med de böckerna.

Berättelsen är precis sådan som jag gillar, mörka familjehemligheter, förbannelse över släkten, kärlek och ond bråd död. Och i och med de ingredienserna är den också väldigt spansk trots att den utspelar sig i Italien. Det är väl det jag mest undrar över faktiskt, varför en spansk författare väljer att förlägga handlingen till Italien. Är det för att visa hur fascismen påverkade familjer, både fattiga och rika, så fanns ju fascismen lika mycket (om inte mer) i Spanien som i Italien.

Arvet från familjen Palmisano är en gripande, finstämd berättelse om två familjer/släkten som binds samman genom barnen Vito och Giovanna. Handlingen tilldrar sig under en mörk tid i Europa, under två världskrig, men så småningom börjar man skönja ljuset i slutet av tunneln. Jag tycker mycket om den här typen av böcker och vill gärna läsa fler böcker av den här författaren.

Arvet från familjen Palmisano är en av den mest översatta katalanska romanerna genom alla tider och har sålts till 21 länder.

Tack Bazar förlag för rec.exet!

Arvet från familjen Palmisano finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar