måndag 26 november 2018

Recension: Mitt liv som Björn av Björn Weckström

Titel: Mitt liv som Björn
Författare: Björn Weckström
Format: Inbunden
Antal sidor: 253
Förlag: Bazar förlag
Recensionsexemplar

"Skulptören och smyckesformgivaren Björn Weckströms över 60 år långa karriär är exceptionell. Hur blev han en av Finlands internationellt mest framgångsrika konstnärer, en konstnär i vars händer såväl guld, silver, brons, marmor, glas som akryl har fått fantastiska, skulpturala former?
I denna självbiografi berättar Björn Weckström om sina verk, om deras tillkomst och mottagande och om intressanta episoder i en karriär som hör till den finländska formgivningens guldålder. Som konstnär har Weckström alltid gått sin egen väg, och hans verk har ofta varit före sin tid.
Björn Weckström ser också tillbaka på kollegor och vänner, bland andra Kaj Franck, Timo Sarpaneva, Aulis Blomstedt, Tove Jansson, Christer Kihlman, Okko Kamu och Aulis Sallinen. En särskild plats i berättelsen får Weckströms livslånga kärlek till segling samt hans livs kvinnor."

---------------------------------------

Älskar man smycken och/eller vackra saker så vet man vem Björn Weckström är och när jag såg den här boken så måste jag bara få läsa den och förlaget var snälla och skickade den till mig.

En av de saker jag inte kan motstå är smycken och det jag gillar extra mycket är smycken som syns, oftast för att de är stora men också för att de är annorlunda, ingenting som varenda människa har på sig. När det gäller Björn Weckströms smycken så syns de verkligen.  För ett par år sedan fick jag en ring i present av min mamma, Gondas mask av Björn Weckström, och den väcker verkligen uppmärksamhet när jag har den på mig. Min mamma, som har ungefär samma smak som jag när det gäller smycken, brukar säga att folk pratar med hennes smycken och det är verkligen så att har man annorlunda smycken på sig så kommer okända människor fram, ställer frågor och vill prata om smycket, Gondas mask är ett riktigt bra exempel på det.

Jag har alltså alltid förknippat Björn Weckström med enbart smycken så det blev en överraskning att nu får läsa hur mycket annat han gjort och hur många olika material han arbetat med. Och det blev en glad överraskning därför att jag upptäckte att jag tyckte mycket om det andra han gjort också, så nu har jag ännu mer att upptäcka om den här konstnären och designern. Jag är ingen konstkännare eller ens speciellt kunnig men jag vet vad jag gillar och det Weckström gjort tilltalar mig.

Maken säger att jag inte borde läsa sådana här böcker för han har inte råd med allt jag vill ha efter att ha sett bilderna i boken. Mitt liv som Björn är en enormt intressant bok med foton på smycken, skulpturer och målningar som får mitt ha-begär verkligen att vakna.

Tack Bazar förlag för rec.exet!

Mer om Björn Weckström finns på hans websida

Mitt liv som Björn finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar