söndag 25 november 2018

Recension: Jag for ner till bror av Karin Smirnoff

Titel: Jag for ner till bror
Författare: Karin Smirnoff
Format: Inbunden
Antal sidor: 318
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"Jag for ner till bror. Tog bussen längs kusten och hoppade av vid efyran. Sedan gick jag mot byn. Snön föll tät och vägen blåste igen. Flingorna vältrade sig innanför de låga kängorna och anklarna frös som i barndomen.
Bilar hade kunnat stanna för min tumme men ingen bil kom. Det var ett par kilometer till min brors hus och vägen gick uppåt.
För att underhålla mig själv sjöng jag everttaube.
Våra föräldrar älskade everttaube och sedan dog de."

---------------


Den här boken dök upp som en överraskning från förlaget och det blev jag jätteglad för eftersom jag blivit så nyfiken på den. Jag for ner till bror är Karin Smirnoffs debutroman.

Jag blev smått chockad när jag började läsa och det var först svårt att vänja sig vid en text  utan kommatecken, med personnamn ihopskrivna och där stor bokstav användes endast i början av meningen. Meningarna är korta och enkla och gör texten väldigt lätt- och snabbläst. Jag vande mig ganska snart i alla fall vid den annorlunda texten och när jag bara lät det flyta på så var det som att läsa ett tankeflöde och inte en berättelse i vanlig mening.  Den här författaren har verkligen hittat en alldeles egen berättarstil! Och den fungerar klockrent för mig.

Handlingen i berättelsen är också någonting alldeles extra, där finns udda karaktärer, missbruk, incest, våld och kärlek, och jag blev så fascinerad av det här att jag helt enkelt inte kunde sluta läsa. Visst är det mörkt och sorgligt  men samtidigt på ett sätt så äkta att jag fastnade totalt. För mig som kommer från en liten ort i norr finns det en hel del i boken som känns så hemtamt, inte själva händelserna utan det där att det händer mer än man anar under ytan och alla vet men ingen säger något, det är nog mycket själva stämningen som känns igen.

Jag for ner till bror är nominerad till Augustpriset i den skönlitterära klassen och den är definitivt värd den nomineringen. Nu har inte jag läst de andra nominerade böckerna men för mig känns Jag for ner till bror definitivt som en vinnare. Att läsa den här boken fick mig att hålla andan och sen andas ut först när sista ordet var genomläst.
Den här boken hamnar definitivt bland Årets favoriter!

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!

 Jag for ner till bror finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. Jag for ner till Lotten ligger i läshögen. Den ser jag fram mot att läsa!

    SvaraRadera