onsdag 2 januari 2019

Recension: Den rätta tiden för en kula i hjärtat av Un-su Kim

Titel: Den rätta tiden för en kula i hjärtat
Engelsk titel: The Plotters
Författare: Un-su Kim
Översättning: Lars Vargö
Format: Inbunden
Antal sidor: 326
Förlag: Southside Stories

"Reseng är en av de bästa yrkesmördarna i Seoul, uppfostrad av den grälsjuke ledaren Gamle tvättbjörn. Han är uppvuxen i det stora bibliotek som är högkvarter för lönnmördare, torpeder och planläggare. Som yrkesman ifrågasätter han aldrig någonting, utan genomför sina order till punkt och pricka.
En dag går han utanför sina instruktioner och låter ett mordoffer bestämma sin egen avrättningsmetod. Den stora planen - i vilken han bara är ett litet kugghjul - går i stöpet. Stora krafter sätts i rörelse. När han därefter upptäcker hur tre udda kvinnor - en snabbköpskassörska, hennes rullstolsbundna syster och en skelögd bibliotekarie - försöker värva honom i en extraordinär komplott, blir han tvungen att välja. Ska han stanna kvar i sitt gamla liv, utföra sina mord och hänga md sina katter Bokstödet och Läslampan, eller ska han försöka ta kontroll över situationen och bli någonting mer än en liten bit i det stora pusslet?"

----------------------

Den här boken fick jag i julklapp och titeln är så otroligt lockande att jag helt enkelt inte kunde motstå boken utan la undan alla andra och började läsa den här direkt.
Jag har en känsla av att den som gav mig julklappen blev lika förtrollad av boktiteln som jag och förväntade sig att boken skulle passa mig perfekt.

Jag insåg ganska snart efter att jag börjat läsa att den här boken nog inte riktigt var vad jag hade väntat mig. Det är mycket prat om action, men ganska lite faktisk action och det känns väldigt annorlunda. I slutklämmen på baksidan står det "Den rätta tiden för en kula i hjärtat är en actionmättad thriller och en tänkvärd roman, full av färgstarka karaktärer, svart humor och oväntade vändningar."och till vissa delar håller jag nog med. Svart humor finns definitivt med, en del diskussioner och tankar är ganska absurda och de tre udda kvinnorna är mer än lovligt udda men jag vet inte om det finns så många oväntade vändningar. Slutet var inte riktigt vad jag hade väntat mig men när jag väl hade tänkt igenom det hela så passade det ändå in på något sätt. Jag får nämligen en känsla av gamla samurajfilmer av den här boken. Mycket prat/diskussioner, lite grymt blodig action och så ett heroiskt slut för hjälten.

Kanske att innebörden av action för mig är alltför västerländskt för den här boken uppfattade jag inte alls som actionthriller. Ja, det är definitivt en läsvärd bok, men är man ute efter just action så riskerar man att bli besviken. Det blir lite som att en del tittar gärna på samurajfilmer medan andra föredrar Rambo. Jag är nog mera Rambotypen, men det är nog många som är lite mer samurajtyper och som den här boken fungerar alldeles förträffligt för.

Den rätta tiden för en kula i hjärtat finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar