fredag 4 januari 2019

Recension: Den som ser av Joe Heap

Titel: Den som ser
Originaltitel: The Rules of Seeing
Författare: Joe Heap
Översättning: Tove Hellbom
Format: Inbunden
Antal sidor: 431
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"Nova talar fem språk, jobbar som tolk för polisen och är blind sedan födseln. Men nu, när hon är trettiotvå, kan en ny operation lyfta slöjan från hennes ögon och ge henne det sinne hon aldrig har haft.
Nova oroar sig - hur kommer det att bli att se? Är det som att lära sig ett nytt språk? Kan man som vuxen lära sig att med ögonen känna igen stolar, bord, fåglar, telefoner? Vad är egentligen reglerna för seende?
Kate är arkitekt och gift med Tony. Efter ett gräl, som leder till att hon får ett slag mot huvudet, möter hon Nova på sjukhuset och de bir genast vänner. Att se är fullständigt utmattande för Nova - ett enda virrvarr av färger, former och rörelse. Kate står också vid ett vägskäl i livet och när vänskapen mellan dem djupnar inser de att livet de levt kanske är ett helt annat än det som var meningen."

--------------------

Den här boken dök upp som en överraskning från förlaget och jag hade inte hört ens talas om boken innan jag fick den i min hand. På ett sätt var det bra för då hade jag inga förväntningar, varken positiva eller negativa när jag började läsa den, alltså riskerade jag inte heller att bli besviken.

Jag blev omedelbart förtjust i Nova, jag gillar personer som, trots att livet inte alltid är rosenrött, lyckas se det absurda i tillvaron med en gnutta humor och det gör Nova med besked. Inte nog med det. Både hennes funderingar och hennes "regler" får mig faktiskt att både le och att själv börja tänka kring hur det skulle vara att se  saker och ting för första gången. Jag tror knappast att det vore enkelt att identifiera nånting som man tidigare bara känt på eller fått sig beskrivet och mycket skulle nog kännas ganska skrämmande. Jag hade själv en del problem med syn, avståndsbedömning och liknande ett tag och det ledde till en del småroliga och ibland lite läskiga situationer så jag kan faktiskt förstå en del av hur Nova känner. Det som ändå är det bästa är hennes sätt att hantera allt som händer, hon har på något sätt inga större förväntningar och när det går lite snett så väljer hon att skratta åt det istället för att bli nedstämd.

Första gången man träffar Kate förstår man ganska snabbt att nånting inte står riktigt rätt till med hennes äktenskap. Kate är den av karaktärerna jag faktiskt får minst kontakt medoch som jag är rätt så likgiltig inför. Hon är lite för "lagom" för att göra intryck eller så är det bara så att Novas personlighet är så stark att det är mest henne man ser och följer.

När det gäller överraskningsböcker kan det vara så att boken inte alls passar för en eller så fungerar den hur bra som helst. Sedan finns de gånger då man hittar en riktig pärla som man njuter av att läsa och Den som ser är verkligen en liten pärla som jag tycker väldigt mycket om. Den börjar som trivsam, smårolig läsning och förvandlas så småningom, efter en del oväntade vändningar, till en thriller.

Den som ser är en lättläst och underhållande bok som också fick mig att tänka till lite på hur vi ser på vår verklighet och hur allt det som vi upplever son normalt kan te sig för den som ser det för första gången. Det här är Joe Heaps debutroman och vilken underbar debut den är! Jag ser verkligen fram emot fler böcker av den här författaren.
Det här är en bok som jag tror väldigt många skulle uppskatta och jag kan verkligen rekommendera den!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!

Den som ser finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden
2 kommentarer:

  1. Den här boken låter ju som en bok helt i min smak, tack för tips! Den skall jag skriva ned på min lista.

    SvaraRadera
  2. intressant, lite nyfiken blir en, jobbat och delat rum med en man som blind från födseln, hans ögon gick inte att operera och han önskade inte få se.

    SvaraRadera