lördag 19 januari 2019

Recension: Scener ur hjärtat av Beata & Malena Ernman, Greta & Svante Thunberg

Titel: Scener ur hjärtat
Författare: Beata & Malena Ernman, Greta & Svante Thunberg
Format: Pocket
Antal sidor: 225
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"Den här historien har Svante och jag skrivit tillsammans med våra döttrar, Greta och Beata, och den handlar om den kris som drabbade vår familj.
Men det är framför allt en berättelse om krisen som omger och påverkar oss alla. Den som vi människor har skapat genom vårt sätt att leva: bortom hållbarhet, avskilda från den natur som vi all tillhör. Somliga kallar den överkonsumtion, andra klimatkris.
De allra flesta verkar tro att den här krisen pågår någonstans långt härifrån och att den inte kommer att drabba oss på väldigt länge än.
Men det stämmer inte. För den är redan här och den pågår runtomkring oss hela tiden, på många olika sätt.
Några dagar innan Scener ur hjärtat gavs ut för första gången i augusti 2018 så satte sig Greta utanför Sveriges riksdag och inledde sin skolstrejk för klimatet - en strejk som pågår än idag, både på Mynttorget i Gamla stan och på många platser runtom i världen.
Sedan dess har många saker förändrats. Både för henne och för oss som familj.
Den här berättelsen handlar om vägen fram till Gretas skolstrejk. Vägen fram till den 20 augusti 2018."

------------------------------

Den här boken kom som ett spontanutskick från förlaget

De flesta har nog säkert läst i tidningar eller sett på tv om Greta som skolstrejkade för klimatet utanför Sveriges riksdag. I den här boken har Malena Ernman & Svante Thunberg berättat om det som ledde till den här skolstrejken.
Allt började egentligen med Gretas och Beatas psykiska ohälsa och familjens vandring från läkare till läkare för att få hjälp. Jag är imponerad av att den här familjen berättar så öppet och ärligt om sådant som nog alltför många helst vill hålla tyst om. På något sätt verkar många tycka att det är nästan skamligt att erkänna att familjen är i en krissituation pga psykisk ohälsa.
När så flickorna äntligen efter mycket och många läkarbesök får sina diagnoser blir Greta intresserad och oroad av klimatfrågan. För henne är allt solklart och hon kan inte förstå hur det kommer sig att så många vuxna inte tar det här på allvar utan bara viftar bort det. För Greta och ganska snart hela familjen är klimatkrisen ett faktum och det är här och nu som gäller och det är upp till varje människa att göra sitt bästa för att försöka rädda det som räddas kan.

Det här är en viktig och mycket aktuell bok som många fler borde läsa. Kanske kan den få folk att öppna ögonen och inse vad som håller på att hända och att det är dags att dra sitt strå till stacken för att hejda den negativa utvecklingen.

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!


Scener ur hjärtat finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket


4 kommentarer:

  1. Greta's mor Malena påstår att Greta kan se CO2 med det blotte øyet, hvilket pissprat..

    SvaraRadera
  2. Den mor er mere syg end sine døtre. Er der ikke en myndighed i Sverie som kan tvangsfjerne de to stakkels børn?

    SvaraRadera
  3. Bland det värsta jag läst! En totalt dysfunktionell familj där en av döttrarna upphöjs och skall ses som någon sorts 'Klimatmessias'..dessutom så haglar det av motsägelser samt att det inte finns några som helst källhänvisningar till siffror/procentandelar som rapas upp..lycka till på seglatsen Greta, resten av familjen flyger väl i förväg!

    SvaraRadera