fredag 24 februari 2017

Bokbloggsjerka 24-27 februari

Vilken underbar morgon! Det är strålande solsken ute och bara det gör ju att man blir glad. Och så har jag sovit riktigt skönt inatt och var relativt pigg när jag vaknade och gick upp. Om det fortsätter såhär så kommer den här fredagen bli en kanondag!
Och eftersom det är fredag så börjar jag med Annikas Bokbloggsjerka. Frågan idag lyder:

Jag kan inte gå in på en bokhandel utan att köpa böcker som jag känner ett absolut tvång att äga just där och då. Jag utgår ifrån att alla känner igen sig (eller har jag fel?), var tror du att detta tvång/denna impuls bottnar i?

-------------------

Jag medger att jag hade det beteendet förut, men numera klarar jag av att gå en runda inne i en bokhandel och komma ut utan en bok (förutom under bokrean). Jag har istället överfört beteendet till second-hand...och det blir betydligt billigare.

För mig handlar det nog mycket om att jag vill äga mina böcker och att jag vill ha mycket att välja mellan - drömmen är ju att kunna gå in i en butik och bara plocka det jag vill ha utan att behöva tänka på priset (vilket förresten min man har lovat att jag får göra så fort han vunnit storvinsten på lotto eller tips, eller fått ett stort arv). Och så handlar det om att jag har själen av en hamster - att samla på mig saker som jag tycker om. Samlandet i sig är ju ett ganska primitivt behov och en del av mitt samlarbehov blir tillfredsställt av att ha massor med bokhyllor fulla med böcker.Ett av pocketbokhyllorna är den som jag gillar nästan mest (bilden är tagen för ett bra tag sedan så numera är den proppfull - får inte plats med en enda bok till), böckerna ligger ner i dubbla rader så att det ska få plats med så många som möjligt.

18 kommentarer:

 1. Visst är det härligt med solen! Här lyser den så fint så =) Second-hand eller loppisar kan jag erkänna är lite farligt för mig med, om jag har råd så köper jag gärna böcker där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är mycket farliga för mig - komma ut från en sån utan en bok känns nästan som ett misslyckande.

   Radera
 2. På second hand kan man verkligen unna sig böcker! Finns ofta mycket nya pocketböcker om man har tur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Den vi brukar gå på har ofta många relativt nya böcker i hyllorna och bakluckeloppisarna är rena rama guldgruvan - där brukar det finnas många storläsare som ibland har med sig nästan nyutgivna böcker.

   Radera
 3. Hamsterbeteendet känner jag väl igen. Jag tror jag har det efter min pappa :)

  SvaraRadera
 4. I mitt barndomshem ligger det böcker i travar! Mamma säger att hon känner sig rik när hon är omgiven av böcker. Vi hade mer böcker än leksaker när vi var små. Det har smittat av sig. Älskar känslan av att ha böcker omkring mig, gärna många! När jag behöver avkoppling då går jag till bokaffären! Köper jag dessutom en bok mår jag bara så bra! Böcker är verkligen en rikedom!

  SvaraRadera
 5. Det är underbart att omges av böcker. Jag är som du, jag hamstrar ;) Jag läste precis ut Orwells 1984, den boken har jag släpat med mig i sju flyttar, jag kan inte skiljas från böcker. Och nu, trettio år efter att jag köpte den, blev den ju läst :))

  SvaraRadera
 6. Jag har också det där hamsterbeteendet. På allt... när vi flyttade så fick jag ge upp det på allt utom böcker.

  SvaraRadera
 7. bra tips! jag ska lägga mina pocketar ner och ha dubbla rader så att det får plats flera. jag vill också ha böcker omkring mig

  SvaraRadera
 8. Second hand är väldigt bra, men också farligt ;)

  SvaraRadera
 9. Jag handlar också gärna mina böcker på loppis.

  SvaraRadera
 10. Att hamstra kan ju vara en överlevnadsmekanism. Fullt naturlig. Även för böcker... tror jag. ;) Håller med om att det på loppis är snäppet svårare att låta bli köpa böcker än på bokhandel. :)

  SvaraRadera
 11. Jag handlar också en hel del second hand, vilket är jättebra. Då kan man få många böcker till en billig peng.

  SvaraRadera
 12. Second hand är ett mycket prisvärt alternativ när det kommer till bokshoppingen!

  SvaraRadera
 13. Jag är duktig på att kontrollera mig i butik men är jag på Adlibris hemsida är det svårare att hålla fingrarna i styr :)

  SvaraRadera
 14. *Stoppar kindpåsarna fulla med böcker* :-)

  SvaraRadera
 15. Ha ha, bara att invänta arvet och förbereda med nya bokhyllor :)

  SvaraRadera