onsdag 1 februari 2017

Narr på nocken av Stieg Trenter

Titel: Narr på nocken
Serie: Harry Friberg
Författare: Stieg Trenter
Format: Häftad
Antal sidor: 243
Förlag: Albert Bonniers förlag
3X3 under 2017
Hyllvärmare 2017

"Det hände vid Hamngatan i ett gammalt hus med långa korridorer och två ingångar. Det var en kväll i maj och skymningen hade fallit. De aktningsvärda damer som bytte ord i översta farstun fick sitt livs chock! Ur skuggorna lösgjorde sig en figur i vit kostym och svart mask - en narr som raskt försvann över taknocken, högt över Kungsträdgårdens nöjen.
Narren var huvudpersonen i ett drama som rymde både mord och första klassens bedrägeri. Åtminstone tedde det sig så för Harry Friberg och Vesper Johnson när de började sin händelserika upprullning av kriminalgåtan. Den dramatiska finalen på Solvalla ger svaret på gåtan och kastar också blixtljus över andra frågor: vad hände med Flying Boy i Neapel? talade mytomanen Halkan sanning? vem uppvaktade den sköna Elisabeth Nord?

-------------------

En av mina favoriter bland de äldre svenska deckarna är Stieg Trenters Harry Friberg. Jag har faktiskt t o m haft en Trenter-period då jag slukade allt jag kunde hitta med Harry Friberg och såg då faktiskt t o m ett par äldre filmer. Jag tycker så bra om dem att jag faktiskt köpte en hel bunt av böckerna på loppis så att jag kan läsa om dem.

En av styrkorna i Trenters serie är hans skildringar av Stockholm under 40-talet. Även språket i böckerna stämmer med tidsperioden och man blir emellanåt full i skratt när man läser t ex dialoger återgivna på Söderslang.

Tyvärr utspelar sig Narr på nocken delvis i Italien och för mig är de av Trenters böcker som utspelar sig i utlandet de svagaste, så också den här. Det är först när handlingen flyttar till Stockholm som berättelsen tar fart ordentligt.

Det finns många likheter mellan Jan Mårtensons Homandeckare och Stieg Trenters Harry Friberg-deckare och en av dem är maten - i båda serierna brukar det ätas både ofta och gott. Tyvärr saknades mycket av det i just den här boken och det saknar jag också

Jag måste säga att Narr på nocken inte precis är en av mina favoriter och det beror nog mycket på att så mycket av handlingen utspelar sig i utlandet. Men den delen som sker i Stockholm gillar jag.

Narr på nocken finns att köpa hos t ex

Adlibris E-bok
Bokus E-bok
CDON E-bok
Bokbörsen1 kommentar:

  1. Precis som du hade jag en period då jag bara läste Stieg Trenters böcker och har en hel del böcker själv. Skulle vara kul att läsa om för att se vad man skulle tycka om dem nu. Jag kan också se sammanhang mellan dessa och Mårtenssons Homan deckare, som jag faktiskt har läst om några förra året och gillade i alla fall till viss del ännu.

    SvaraRadera