torsdag 16 februari 2017

Dolda tillgångar av Margot Lee Shetterly

Titel: Dolda tillgångar
Författare: Margot Lee Shetterly
Format: Inbunden
Antal sidor: 382
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar


"Det är tidigt 60-tal. En intensiv rymdkapplöpning pågår mellan USA och Sovjetunionen. I sin jakt på kompetent arbetskraft hittar NASA oanade talanger i en grupp svarta kvinnliga matematiklärare.

De har alla odds emot sig, men lyckas ändå bli NASA:s mänskliga räknemaskiner. Kvinnornas avancerade uträkningar ligger bakom en av de största bedrifterna i USA:s historia: att sända en astronaut till månen.

I Dolda tillgångar berättas nu för första gången historien om Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson och Christine Darden."

--------------------------------------

I och med att jag visste att Dolda tillgångar skulle komma som film och för att ämnet är så intressant så ville jag absolut läsa boken. Jag vill ju se filmen också men jag har numera som en vana att altid ha läst boken försat innan jag ser filmen så att jag under läsningen kan bilda mig en egen uppfattning om personerna i boken innan jag får "färdiga" bilder av dem.

Intressant nog verkar det som att så fort det handlar om arbeten som kräver noggrannhet, tålamod och säkerhet så är det kvinnor som klarar de jobben. Jag läste om kodknäckarna i England,  i Bletchley Park, under andra världskriget och där spelade ju kvinnornas insatser också en väldigt stor roll för slutresultatet. En stor del av händelserna i Dolda tillgångar sker 20 år senare tidsmässigt men är av ännu större vikt. Och de här kvinnorna har inte bara sitt kön emot sig utan också sin rastillhörighet.

Den här boken innehåller en hel del fakta både om det tekniska runt kvinnornas arbete och om medborgarrättskampen i USA på 60-talet, och det ska man nog vara medveten om innan man börjar läsa. Det jag hade väntat mig var att den skulle innehålla lite mer om att det just var kvinnor som fick de här jobben. På 60-talet var det ju ändå fortfarande relativt vanligt t o m här hos oss i Norden att kvinnorna inte yrkesarbetade utan var hemmafruar. Och att få arbeta med något så specialiserat som det här var nog få förunnat.

Jag vet ju att Dolda tillgångar nu också kommit ut som film och har redan bestämt mig för att se den. Jag tror nämligen den fungerar mycket bra som film för i en film blir kvinnornas liv mer "verklig" och man kommer närmare dem som personer och den aspekten saknar jag lite i boken, på något sätt är den inte riktigt så dramatiserad som jag hade hoppats att den skulle vara.

Dolda tillgångar är en enormt intressant bok om personer som tidigare inte riktigt fått sin del ordentligt uppvisad för allmänheten. Det är nog dags att även deras del i det hela visas upp och berättas om.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Margot Lee Shetterlys websida

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!Dolda tillgångar finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON InbundenInga kommentarer:

Skicka en kommentar