söndag 12 februari 2017

Parfymsamlaren av Kathleen Tessaro

Titel: Parfymsamlaren
Författare: Kathleen Tessaro
Format: Inbunden
Antal sidor: 399
Förlag: HarperCollins Nordic


"Ett brev vänder Grace Munroes liv upp och ner.

Låt oss framföra vårt djupa deltagande i er sorg.
Vår firma förvaltar dödsboet för de nyligen avlidna madame Eva d'Orsay och det är vår plikt att meddela att ni är huvudarvingen i hennes testamente. Vi ber er att ni kommer till vårt kontor så snart som möjligt, så att vi kan gå igenom ert arv i detalj.

Det är bara en sak som är lite underlig. Grace har aldrig hört talas om någon Eva d'Orsay. Så börjar resan som leder Grace till Paris och in i den förföriska världen av parfymmakare och deras musor. Via ett övergivet parfymeri kommer Grace närmare den hjärtskärande historien om hennes okända välgörare, en färgstark kvinna som hänförde 1920-talets överklass i både New York och Paris."

-----------------
Jag har alltid älskat parfym och när jag såg den här boken på en bokrea kände jag att jag måste ha den för reda titeln och baksidestexten talar ju om att parfym är en viktig del av berättelsen.

Det finns två röda trådar, Grace på 50-talet och Eva på 20-talet, som sakta men säkert rör sig mot varandra. Visst anar jag redan ganska tidigt vad som är den gemensamma nämnaren för de här kvinnorna, men det spelar mindre roll, för det är inte slutet som är det viktiga här utan berättelsen om Graces och Evas liv.

Speciellt madame Zora pratade om parfym på ett sätt som stämmer väldigt väl överens med med hur jag själv upplever parfym, t ex

"En parfym ska berätta en historia - historien om vem du är och vem du kan bli; kanske till och med vem du är rädd för att bli."

T ex ovanstående citat kommer jag nog bära med mig länge, i alla fall lika länge som jag använder parfym och det har jag inte tänkt mig att sluta med någonsin.Beskrivningarna av 20-talets parfymindustri är så levande att man verkligen kan se färgerna och känna dofterna.

Den här typen av böcker är underbart underhållande att läsa och jag ser verkligen fram emot fler böcker av den här författaren.

Synd bara att man inte gett den titeln Sinnenas Apotek, som det ju pratades om i boken.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Kathleen Tessaros websida


Parfymsamlaren finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar