fredag 24 februari 2017

När revolutionen kom till Vårby gård av Björn Öijer

Titel: När revolutionen kom till Vårby gård
Författare: Björn Öijer
Format: Danskt band
Antal sidor: 598
Förlag: Recito förlag
Recensionsexemplar

"Journalisten och filmvetaren Martin Tallid söker i kyrkböckerna efter en statarpojke som 1871 hittade en niohundra år gammal silverskatt under en sten i skogen. Deras öden ska sammanflätas.
En bok om kärlek och drömmar i ett politiskt laddat decennium. Om entusiasterna i en vänstervåg som upplöstes i sekterism och besvikelse. En tidsresa med en revolutionär tidning och partiet som gav ut den.

---------------


Den här författaren tog faktiskt kontakt redan i höstas men då hade jag så fullt upp att jag inte kunde ta mig an ett rec.ex till. Men när han skickade förfrågan den här gången gick det bättre.


Jag måste medge att jag blev lite svettig när jag såg boken, jag hade inte räknat med att det skulle vara en tegelsten. Nog för att jag brukar gilla tegelstenar men de senaste åren har jag inte riktigt haft ro att läsa sådana. Det finns två trådar i boken och trots att de två trådarna så småningom knyts samman på ett sätt så känns de för mig alltför länge som två helt separata berättelser och jag var under lång tid väldigt frågande inför varför de fanns i samma bok. Jag hade faktiskt hellre sett att berättelserna fått var sin bok istället för att slås samman i en. Den historiska delen för sig och nutid för sig och sen kanske en tredje del där sammanhangen förklarades.

Det är också väldigt mycket politik i boken, i princip allt ses ur ett politiskt perspektiv, t o m den historiska delen och det har jag lite svårt för.
Huvudpersonerna i nutidsberättelsen (70-tal), Martin och Ann-Sofie blir jag inte engagerad i, de känns inte som människor av kött och blod utan det viktiga verkar vara deras politiska engagemang och tankar. Jag gillar att läsa om 70-talet och visst handlade mycket om politik då, men här blev det nästan enbart det och inte så mycket annat.

Författaren har mycket att berätta och har känner till det han berättar om och har gjort ordentlig research, men jag tror att som läsare är det lättare att ta till sig berättelserna om inte allt slås ihop i en enda bok.
Jag tror att den här boken passar perfekt för den som är väldigt politiskt intresserad men även om jag läser en del böcker där politik ingår så fungerade inte den här för mig. Jag tror också att just nu var lite fel tidpunkt för mig att läsa boken.

Tack Björn Öijer för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Björn Öijers websida

När revolutionen kom till Vårby gård finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar