onsdag 13 juni 2018

Favoriter: Ej skönlitterärt #4

Dags att ta fram ännu en favorit ur andra genréer än skönlitteratur. Den här gången får det då bli en kokbok.


Stora kokboken: Hushållets uppslagsbok i alla matfrågor
Nionde upplagan 90.000- 105.000 ex
1945
Förlag: Esseltes Göteborgsindustrier AB


Den här hittade jag på en loppis (såklart!) och jag kunde helt enkelt inte motstå den. Att läsa den är som att göra en tidsresa raka vägen till 1945. Innehållet är helt underbart, t ex 
Färgplanscher på t ex svamp, grönsaker, fisk osv  osv.
Det finns också kolorerade bilder på färdiga maträtter och i och med att de är kolorerade så ser de ju otroligt fejkade ut eftersom färgerna inte är naturliga. Uppläggningarna av t o m vardagsrätter är helt fantastiska (och på ett annat ställe inpräntas husmodern som läser boken hur viktigt det är att alltid lägga upp maten på ett aptitretande och vackert sätt så att det behagar den som ska äta, dvs oftast maken)
Receptena är väldigt noggranna och vid vissa, mer komplicerade rätter finns ty o m bilder på en del moment i tillagningen. Och på den tiden fick husmodern verkligen laga mat från grunden, så det förekommer moment som vi numera slipper i och med att vi inte behöver förbereda allt ända från början utan kan t ex köpa färdiga fiskfiléer och behöver inte själva först rensa fisken och fliea den innan filéerna ska tillagas.
Utöver recept, näringslära och allmänna råd så finns i slutet av boken kapitel med matsedelsförslag för olika ändamål och årstider. Sista kapitlet handlar om servering och dukning och där finns allt från servettvikning (med bilder såklart) till vilka viner man ska välja och vilka glas som bör användas till vilken dryck

Det här är en bok som jag inte tröttnar på, den är otroligt kul att bläddra och ströläsa i. Än så länge har jag inte lagat något efter receptena i boken, men jag har faktiskt tänkt att prova vid något tillfälle. Med tanke på hur arbets- och tidskrävande många av de här receptena är så är de inte precis anpassade till dagens yrkesarbetande kvinnor men det kan vara en kul grej att prova någon helg när man har lite att hålla på.


1 kommentar:

  1. Det är kul med gamla kokböcker. Jag har en liten samling :-).

    SvaraRadera