söndag 3 juni 2018

Recension: I det tysta av Vicky Jaggers

Titel: I det tysta
Originaltitel: Silenced
Författare: Vicky Jaggers
Översättning: Tove Janson Borglund
Format: Pocket
Antal sidor: 318
Förlag: Pocketförlaget
Hyllvärmare 2018

"När Vicky Jaggers var liten avgudade hon sin storebror David och han var också deras mors ögonsten.
För modern var David ljuset i familjelyckan, det perfekta barnet som inte kunde göra något fel.
Men Vickys egen familjelycka och hennes barndom förbyttes mot mardröm när hennes bror brutalt våldtog henne upprepade gånger. Hon var tolv, han var sjutton.
Därefter förblev hon i hans våld. Hans viskande hot vid middagsbordet förlamade henne av skräck och höll henne tyst. Inte ens när hon upptäckte att hon var gravid och födde ett barn vågade hon säga något. Hon var övertygad om att ingen någonsin skulle tro henne."

---------------------

Jag hade en period då jag köpte och läste en hel massa s.k. BOATS  (based on a true story)och självbiografier av skilda slag och den här boken köpte jag i slutet av den perioden och den har sen dess stått oläst i bokhyllan. Eftersom jag nu försöker minska antalet hyllvärmare så var det dags att äntligen läsa den.

Nej, det här är inte ett litterärt mästerverk,utan en självbiografi mer skriven i en dagboksform på ett rätt så enkelt språk. När jag läser kan jag emellanåt sakna lite mer beskrivningar men samtidigt är det den här formen som oftast förekommer i självbiografier av den här typen.

Vanligtvis handlar självbiografier om övergrepp av t ex föräldrar eller andra närstående vuxna, men den här är lite ovanlig eftersom den handlar om övergrepp syskon emellan. Det jag alltid reagerar på, precis som här, är att offret oftast känner att de inte kan anförtro sig åt någon därför att ingen skulle tro på det som hänt. Även om själva övergreppet/våldtäkten är hemsk så är nog den den där hjälplösheten och maktlösheten nästan lika hemsk. Tänk att känna att det inte finns någon som skulle tro på en om man berättade vad man är utsatt för!

Det här är en bok som jag lär komma ihåg på grund av det lite ovanliga temat, men själva genrén har jag tröttnat lite på.

I det tysta finns att köpa hos t ex

Bokbörsen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar