lördag 16 juni 2018

Recension: Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar - antologi

Titel: Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar
Författare: 44 skribenter och tecknare
Redaktörer: Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson
Format: Danskt band
Antal sidor: 245
Förlag: Föreningen Arbetarskrivare
Recensionsexemplar

"Jag tar mod till mig, stryker ömt hans orakade kind.
Din kropp är ingen maskin,
du är inte utbytbar i denna världen.
Jag lovar dig, ingen ska få ta vår nyfikenhet.
Jag har funderat på klassresor och detta att vi är i en helt annan position än våra mammor, med andra privilegier och möjligheter.
Rösterna som hördes och som sa, att såhär ska vi inte ha det.
Varken idag eller imorgon. Att dom enda som kan ändra på det här, det är vi."

----------------------------
Antologin Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar består av 42 bidrag (prosa, poesi, serier) av 44 skribenter och tecknare. De 44 är

Emil Ahlberg, Meri Alarcón, Silas Aliki,Kristin Allwood, Bernt-Olov Andersson, Carola Ankarborg, Anna Arvidsdotter, Fatuma Awil, Andrea Malesevic, Andreas Björsten, Henrik Bromander, Don Elias, jona Elings Knutsson, Victor Estby, Towe Falk, Helena Gillinger, Sara Gust, Erik Haking, Ina Hallström, Maria Hamberg, Beata Hansson, Marie Hållander, Elisabeth Johansson Hallin, Robert Jonsson, Mats Källblad, Leif Lindström, Jesper Lundby, Karin Nilsson, Börje Nordström, Jens Paulsson, Vesna Prekopic, Helene Rådberg, Karin Råghall, Freke Räihä, Sttstjänstekvinnor på gränsen till sammanbrott, Tommy Sundvall, Andreas Svanber, Jonas Bengt Svensson, Annamarija Todorov, Linda Wagenius, Hanna Wikman, Jenny Wrangborg, Mija Åhlander

Det här är en antologi där det finns något för alla, kortare och längre texter, poesi och serier av skiftande kvalitet. När jag läser den här boken tänker jag faktiskt automatiskt på min mamma som blev sjukpensionär alldeles för tidigt för att hon jobbat alldeles för länge med både psykiskt och fysiskt tunga jobb som hennes kropp inte klarade av. Och jag tänker på den sjukvårdspersonal som stressade runt när jag låg på sjukhus. har man sett sådant på nära håll förstår man varför en del lämnar yrket och byter till något annat.

Det här är en antologi som får mig som läsare att tänka till lite extra på hur det ser ut i vårt samhälle idag. Är det verkligen värt att man kör slut på människor på det sättet som sker på många håll?

Tack Henrik Johansson för rec.exet!

Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band


1 kommentar: