tisdag 16 januari 2018

Recension: Blodlokan av Louise Boije af Gennäs

Titel: Blodlokan
Serie: Motståndstrilogin
Författare: Louise Boije af Gennäs
Format: Inbunden
Antal sidor: 447
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar
Nr 35 Kaosutmaningen 2018

"Efter att Saras pappa dör i en mystisk eldsvåda flyttar hon från Örebro till Stockgholm för att starta ett nytt liv. Till en början går allt nästan för bra: Kaféjobbet byts mot en anställning på PR-byrå och det torftiga rummet i förorten ersätts av en lyxig lägenhet på Östermalm.
Men snart utsätts hon för märkliga och obehagliga händelser, och hotet mot Sara och hennes familj känns alltmer påtagligt. Det blir uppenbart att någon tror att hon har den avgörande nyckeln till något viktigt - men vem? Och till vad?"

-------------------------

Blodlokan är första delen i Motståndstrilogin. För mig är det också första boken jag läser av den här författaren. Till viss del lockades jag av att författaren är en ny bekantskap för mig men jag blev också väldigt intresserad när jag läste att det fanns en koppling till verkligheten, det är nämligen nånting jag helt enkelt inte kan motstå.

Koppling till verkligheten finns det ordentligt av i den här boken, mörkläggning i de olika pinsamma "affärer" bland de styrande i samhället går som en röd tråd och ger bakgrund åt berättelsen. Jag gillar att dessa affärer återges genom olika artikelklipp även om det drar ner tempot lite, för mig blir bakgrunden mer autentisk på det här sättet. Mycket av det här är ju sådant som jag både läst om och som också kommenterats i mitt föräldrahem.

Sara är en väldigt trevlig och sympatisk tjej, men lite väl blåögd även om hon kommer från "landet" till storstaden. Jag har svårt att tro att någon överhuvudtaget inte skulle dra öronen åt sig när ens nya arbetsgivare bekostar lyxkläder till en nyanställd. Kanske är det jag som är alltför cynisk och misstänksam men jag reagerar automatiskt på det där

Boken är lättläst och spännande men i mitt tycke lite ryckig i tempot.  Men den är samtidigt så intressant att jag bara läste och läste och ville hela tiden veta mer. Nu kvarstår en hel del frågetecken och jag ser verkligen fram emot nästa del i trilogin då kanske några av de frågetecknen rätas ut.

Tack Bookmark förlag för rec.exet!


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Louise Boije af Gennäs websida
Blodlokan finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


3 kommentarer:

 1. Jag har aldrig läst något av denna författare men vet att många gillar hennes böcker.

  SvaraRadera
 2. Jag gillade också att tidningsklippen gav en verklighetsförankring, även om det verkligen drog ned tempot. Och liksom du reagerade jag på det där med lyxkläderna.

  SvaraRadera
 3. Jag håller just nu på och läser andra delen i trilogin. Några frågetecken har rätats ut men verkligen inte alla. Klippen från tidningarna är inte så många här som i första delen. Tyckte också det var lite jobbigt med dem ibland.
  Ingrid

  SvaraRadera