onsdag 31 januari 2018

Recension: De ursprungliga av Cecilia Larsson Kostenius

Titel: De ursprungliga
Serie: De fem elementen
Målgrupp: 12-15 år
Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Format: Kartonnage
Antal sidor: 278
Förlag: Visto förlag
Recensionsexemplar

"Tretton år har gått sedan virusgudinnans pest skördade många människoliv. Den unge Odal har sedan dess levt ett undangömt, inrutat liv i klostret i Dalen. Där har han tränats inför hämnden.
När så en kallelse kommmer från den mystiske Eldkungen förändras allt. Kriget är nära förestående och världen hotas av död och undergång.
Odal lämnar sin trygga tillvaro för att ansluta sig till kungens armé. Elementens olika människoraser måste nu lära sig att samarbeta för att ha någon möjlighet att kunna överleva kriget.
Jordens barn Odal förs samman med luftens barn Svala, vattnets barn Pål och eldens barn Regina i kampen mot det femte elementet virus.
Tillsammans ställs de inför det faktum att till och med deras gudinnor svävar i fara."

-----------

Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa den här boken och det villa jag såklart eftersom jag fortfarande behöver läsa mer fantasy för att vänja mig och för att veta vad jag gillar och inte gillar.
De ursprungliga är första delen i en planerad serie om De fem elementen.

Eftersom det här är första delen i serien så är det här man möter och lär känna huvudpersonerna och bekantar sig också med deras värld. Det är intressant att raserna så tydligt har koppling till de olika elementen, men samtidigt för det med sig nånting som jag tyckte var lite obehagligt. Trots att författaren tydligt markerar att de fyra "raserna" måste samarbeta för att rädda världen så är jag ändå tveksam till det här att de ska hållas åtskilda och inte får blandas med varandra (dvs få barn ihop). Och där är det nog användandet av ordet "ras" som får mig att associera negativt.

Av ungdomarna är det tjejerna som jag fastnar mest för och där är faktiskt Svala min favorit. I den här första delen i serien så lär man känna tjejerna bättre än killarna och det är nog en delorsak till att fastnar mer för tjejerna. Killarnas personligheter blir kanske mer framträdande i nästa del i serien när man lär känna dem lite bättre.

Trots mina invändningar så gillar jag boken. De ursprungliga är en lätt-och snabbläst  bok och en riktigt bra början på en serie. Jag är väldigt intresserad och nyfiken på vad som händer i nästa del.

Tack Cecilia Larsson Kostenius för rec.exet!

De ursprungliga finns att köpa hos t ex

Adlibris Kartonnage
Bokus Kartonnage
CDON Kartonnage


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar