onsdag 21 mars 2018

Kulturkollos veckoutmaning: Fångad, fängslad och fjättrad


Dags för Kulturkollos veckoutmaning där temat den här gången är "Fångad, fängslad, fjättrad". Utmaningen lyder

Under veckan skriver vi om såväl kroppslig som själslig fångenskap – i stort och smått.  Det kan handla om att vara slav under mode, normer och annat som påverkar oss i vardagen. Det kan också handla om manier, tvångstankar och missbruk. Fysisk fångenskap kan vara av både frivillig som ofrivillig form.
Veckans utmaning går ut på att lista tre böcker, filmer, TV-serier, teater eller konst som berättar om att vara fångad, fängslad och fjättrad.

--------------------

Valet föll såklart på böcker. Det var inte alltför svårt att hitta tre böcker på det temat, det svåra var att försöka begränsa det till bara tre , det finns ju hur mycket som helst, i alla fall har jag läst väldigt många som passar in på temat.
Även tystnaden har sitt pris av Ingrid Betancourt (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)
Ingrid Betancourt satt fången i 6,5 år hos FARC-gerillan i den colombianska djungelnInget att avundas: Vardagsliv i Nordkorea av Barbara Demick (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)
En hel befolkning som sitter fångna hos en galen diktator


Bortom varje rimligt tvivel av Malin Persson Giolito
En morddömd som suttit i fängelse i 13 år men får nu hjälp av advokat för resningsansökan på grund av bristande mordutredning.
Med tanke på att liknande hänt i verkligheten i ett par fall de senaste åren så är det här alltid lika aktuellt.


2 kommentarer:

  1. bra trio, ett liv man inte önskar någon

    SvaraRadera
  2. kan tänka mig att läsa alla dina tre. tack för tips!

    SvaraRadera