onsdag 7 mars 2018

Recension: Hjärtat fullt utav dig av Aliya Dahlgren

Titel: Hjärtat fullt utav dig
Författare: Aliya Dahlgren
Format: Danskt band
Antal sidor:259
Förlag: Visto förlag
Recensionsexemplar

"Samma veckor i juli varje år sätter sig Signe på tåget Söderut. Utan förklaring lämnar hon sina kära i lägenheten på Kungsholmen. Birgitta har undrat sedan hon varit liten, troget har hon stått där på perrongen på Stockholms Central tillsammans med sin mamma. Livrädd att tant Signe inte ska komma tillbaka igen har hon vinkast frenetiskt med den slitna näsduken, sett oron i sin mammas ögon, tvingats lyssna till modern då hon bönat och bett om att få veta. Men förgäves, Signes hemlighet är hennes egen.
Det ska dröja mer än fyrtio år innan sanningen kommer fram. Det blir en chock, men samtidigt faller bitarna på plats. Birgitta, som blivit sviken av sin stora kärlek Omar, mannen från Egypten med det vackra leendet som lämnade allt för hennes skull, får äntligen någonting att leva för igen."

----------------------

Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa den här boken och när jag såg omslagsbilden så visste jag att boken skulle passa mig. Hjärtat fullt utav dig är en verklighetsbaserad berättelse om tre generationer kvinnor och den är också författarens debutroman. Där har vi redan tre orsaker (debut, verklighetsbaserad, fint omslag) till att tacka och ta emot men så läste jag baksidestexten och det avgjorde saken definitivt. Det här var en bok jag absolut måste läsa.

Jag föll handlöst för den här boken redan efter ett par sidor. Jag lever med de här kvinnorna, i deras sorg och deras lycka. Martinas "olycka" som för henne till Stockholm, där hon finner tryggheten hos Signe och ett liv som hon egentligen inte hade planerat för sig. Historien upprepar sig generation för generation men eftersom tiderna också förändras blir inte resultatet alltid samma som för Martina. Och de här kvinnorna har alltid Signe där som accepterar och stöttar.

Jag älskar beskrivningarna och stämningen i den här boken, jag förflyttas i tid och rum bakåt i tiden till Stockholm under de olika tidsperioderna och ser hur samhället och samhällets syn på kvinnor och speciellt ensamstående mödrar förändras.
När så Birgitta träffar Omar händer det som "drömmar är gjorda av", kärlek vid första ögonkastet (se smakbit längre ner). Jag tror väldigt många läsare berörs av det där ögonblicket och önskar att man själv någon gång skulle få vara med om något sånt, ett ögonblick då man vet att man träffar på den stora kärleken.

Hjärtat fullt utav dig tog mig verkligen med storm och den lär finnas kvar i minnet under lång tid. Det här är en bok man vill läsa långsamt så att man får vara kvar i Martinas, Birgittas, Lauras och Signes liv och värld lite längre. Jag anade ju att jag skulle tycka om den här boken och jag blev verkligen inte besviken, snarare tvärtom, den var om möjligt ännu bättre än vad jag hade väntat mig. Hjärtat fullt utav dig åker direkt in bland Årets favoriter och jag vill verkligen rekommendera den till alla som vill läsa en bok som man blir helt uppslukad av. Vilken debut!!! Det här är en bok som jag skulle kunna prata och skriva om hur mycket som helst men jag sätter stopp där. LÄS DEN!

Tack Aliya Dahlgren för rec.exet!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR


Hjärtat fullt utav dig finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar